top of page

Dárek, který může změnit vztah, pohled na situaci nebo klidně i celý život

Dnes bych vás moc ráda inspirovala naším nejoblíbenějším vánočním dárkem, ke kterému se již 8 let rádi vracíme. Je jím osobní vánoční dopis. Pokusím se vás motivovat, abyste letos tento dopis vytvořili i vy. Napsat jej můžete ale i kdykoliv jindy během roku.


Vánoční dopis je dárek, ke kterému se již 8 let s radostí vracíme. Pokaždé je plný nádherných uvědomění

Tato milá pozornost totiž umí zcela svébytným způsobem předat esenci lásky. Pro mě je to úplně nejlepší dáreček, jaký lze od partnera dostat, a vždycky se na něj obrovsky těším. Zároveň miluji samotný proces psaní. Pokaždé je plný nádherných uvědomění a vděčnosti za všechny lidi a pozitivní skutečnosti, které ve svém životě mám.

Postup, jak začít s psaním vánočního dopisu

Vřele vám doporučuji vytvořit si pro dopisy speciální čas a prostor. Může to být útulný koutek u vás doma, oblíbená kavárna nebo nějaké pěkné místo v přírodě s teplou dekou, termoskou čaje a svíčkou. Sama nejraději píšu doma nebo v přírodě.

Před začátkem si vytvořím rituální prostor se svíčkou, oblíbeným vykuřovadlem nebo esenciálním olejem a dalšími předměty. Tím vznikne malý oltář. Nachystám si nějaký pěkný papír, propisku, pastelky a cokoliv na ozdobení dopisu.

Jakmile mám připravené místo, na chvilku se naladím na sebe a svůj záměr. Zpočátku většinou ještě nevím, o čem přesně to bude. Moje zkušenost je taková, že jakmile píšete opravdu od srdce, dopis se skládá jakoby sám. Je to nádherný proces. Vždycky jsem sama překvapená, co všechno jsem napsala a na co jsem si průběžně vzpomněla.


Každý rok píši několik dopisů. Někdy pro maminku a tátu, někdy svým blízkým kamarádkám. Pokaždé píši někomu jinému. Ten, komu ale píši vždycky, je můj muž Honza.

Co napsat svému partnerovi

Pokud byste nevěděli, co do dopisu psát, zkuste si v myšlenkách projít uplynulý rok a vyzdvihnout ty nejkrásnější a nejsilnější společné zážitky. Mohou to být i zdánlivé maličkosti, které vašemu partnerovi ukážou, co je pro vás důležité a čeho byste chtěli společně s ním zažívat ještě daleko víc. Mnohdy si totiž ani neuvědomíme, jak bylo pro našeho partnera zásadní jedno konkrétní pohlazení po tváři, kytička utržená na louce nebo třeba „jen“ dlouhé obejmutí.

Dál můžete v dopise popsat, co byste spolu chtěli zažít příští rok. Laskavými slovy vyjádřete, co by se vám líbilo udělat jinak nebo co byste od něj potřebovali, abyste na sebe mohli být ještě víc naladění.

Určitě nezapomeňte věnovat pozornost přednostem, které na svém partnerovi milujete a kvalitám, jimiž je pro vás výjimečný. Můžete mu vyjádřit vděčnost za to, jaký je a ocenit všechny jeho dary a talenty, kterými vás inspiruje.

Tipy, jak dopis zabalit

Tuto kreativní část tvorby našeho speciálního dárku opravdu miluji! Dopis totiž můžete ozdobit opravdu jakýmkoliv způsobem. Lze ho například vložit do pěkné krabičky, kterou naplníte suchými plody a květinami. Můžete jej také zatočit do ruličky a omotat provázky. Nebo ho zabalte do pěkné přírodní látky. Zkrátka cokoliv tvůrčího, co vás napadne.


Zapojte do tvoření dopisů i děti

Pokud jsou malé a psát ještě neumí, poproste je, aby vám nakreslily obrázek, na kterém bude, co se jim v minulém roce s vámi líbilo nejvíc. Nebo na něm může být vícero věcí, které rády společně s vámi zažívají. I zde se můžete například dozvědět, že pro vaše dítě byl nejdůležitější malý výlet vlakem jen s vámi samotnými, pouštění draka, hlazení před spaním nebo stavění domečku z lega. Věřím, že když to uvidíte, tak daných činností (nebo minimálně něčeho podobného) můžete zařadit do svého společného života ještě mnohem víc.

A pokud vaše dítě už umí psát, může vám na pár řádcích vyjádřit, co se mu v minulém roce líbilo nejvíc a co nového by s vámi chtělo prožít.

Zároveň i vy můžete napsat svému dítěti dopis, kde jej pochválíte za jeho dary a talenty a zvědomíte mu, co rádi společně zažíváte a co byste třeba mohli dělat jinak.

Jak dopadl můj první dopis mamince a tátovi


Když jsem své mamince poprvé napsala vánoční dopis, kde jsem jí poděkovala za všechno, co pro nás udělala a co na ní oceňuji, hned na druhý den mi volala, že během četby několikrát plakala. Rozhodla se vystavit si dopis doma, aby si ho mohla kdykoliv přečíst. Ještě mi řekla, že ho přečetla i dědovi a ten plakal také. Až takovou sílu může dopis mít! Přináší mnoho uvědomění, lásky, pochopení a přijetí.

Psala jsem i svému tátovi, který se ale k dopisům nikdy nevyjádřil. Vždycky se toho ale hodně proměnilo. Ono totiž není až tak potřeba, aby dotyčný na dopis jakkoliv konkrétně reagoval. Vše, co je obsahem psaní, pracuje dál a postupně dochází k pochopení, leckdy i vysvětlení některých prožitků a pocitů.

Inspirujte se! Honza napsal první dopis Neovi

Minulý rok připravil Honza krátký vánoční dopis našemu čtyřletému Neovi. Byl psaný srdcem – jde to z něj cítit a pro mě je opravdu dojemný. Neo ho chtěl tenkrát předčítat znovu a znovu. Rozhodli jsme se jej pro inspiraci zveřejnit.

 

Tip: Zkuste tuto vánoční tradici letos i vy. A nechejte se překvapit, co se stane


Vánoční dopisy přinášejí velké uvědomění, vděčnost, pochopení a porci lásky. A to žádný kupovaný dárek rozhodně neumí! Dokáže to jenom naše srdce, které prostřednictvím slov vyjádří vše, co má být vyřčeno.


A tak i vám vřele doporučuji zkusit tuto novou vánoční tradici a alespoň jeden takový dopis napsat. Nemusí být nikterak dlouhý. Nechejte se překvapit, co dobrého tento dárek pro někoho z vašich blízkých přinese. Je totiž zároveň i dárkem pro vás samotné.

Budu moc ráda, když nám napíšete, jakou máte s psaním dopisů zkušenost. Budeme vděční i za sdílení vašeho příběhu, který pak může inspirovat ostatní.

Krásný předvánoční a hlavně láskyplný čas!

♥ Vaše Zuzka Noah

bottom of page